Алкохоль -той ба гүй халуун вино

Гүэ энэ чинь юу вэ. Он гарлаа даа нэг мэдэхэд. 2009 оныхоо сүүлчийн бичлэгийг хийе даа эндээ. Ер нь ч сүүлчийн бичлэг болж магад. Дараагийнх нь www.barbagsh.mn дээр гарч эхэлнэ. Зарим жороо зөөж тавих юм. Туслахаа бас зөөнө л дөө.

Энэ удаа хоолны жор биш халуун виноны хамгийн амархан жор хэлий.
  Халуун вино гэж вино халаахын нэр мөн боловч баахан хольц ордог учир байнаа. Европын орнуудаар өдийний баахан баяраараа пүүнш гээчийг ууж гарна. Пүүншийг  улаан, цагаан вино эсвэл, одоо... усан үзмийн бараашиг гэхүү дээ тийм юмаар хийнэ. Жирийн "халуун вино"-г бодвол маш баялаг орцтойм шиг байлээ. Бэлдэх нь ч бас арай ажиллагаатай байж магадгүй. Ром дарс, тэкилла энэ тэр гэсэн гатуу хольцууд, мөн лиш цэцэг, бас нэг гаатай ургамал, бас нэг гаатай мод, бас жирийн ногоон, хар цайнууд, жимнсий сироп, бүр өндөг ч хүртэл есөн жорын л юм ордым байлээ. Пүүнш нь ч өөрөө хүүхдийн, зүгээр алкохольгүй, янз бүрийн жимсний энэ тэр гэсэн уран сэтгэмжүүдтэй.
Add caption
За гол амт үнэр оруулагч нь бол лиш цэцэг. Энийг автийкаас асуувал олдох байхаа ер нь. Манай Хөхтолбот сайн мэднэ. Гадуур зардаг болсон ч байж мэднэ.
Бас нэг гол амт үнэр оруулагч нь герман хэлэнд zimt гэж байхын. Монголоор харсан чинь "шанц" гэж наажээнэ. Нэг тийм модлог, ер нь мод доо. Дотогшоо хуйлраад хатцан юм шиг, савхны хяраанаас хурууны дайтай ч хүртэл бүдүүнтэй байжээдэг. Мах зах чанахад хэрэглэдэг бас. Цуг буцалгаад дараа нь гаргаа хаячна.
Дээрх 2 хоюулаа гаархуу хурц амт үнэртэй. Сурвалжилж байгаад олдоц, байршлы нь илрүүлж бичнээ. Бодоход далай ээжийн нарийн  ширийн ногоо цагаа зардаг улсуудаар, эсвэл хятад лангууны худалдаачдаар байж магад. Одоо ер нь тийм худалдаачид байдаг уу? Жоохон байхад шар дэлгүүр гээ л баахан хятад өвөө эмээ нар том том цагаан мөөг зараад зогсжээдээг сэн.
Жор1: эхлээд бацгаануудад зориулаад алкохолгүйг оруулы.
1 литр алимны шүүс
1 литр улаан усан үзмийн шүүс
2      лимоон (цитроон)
1      Ооронж
6      лиш цэцэг
1 годгор шанц :D
1 чимх задь :D (энд задь гэж бас нэг шог хошин нэр байна. Энэгүй байсан ч яахав дээ)
-Алим ба Усан үзмийнхээ шүүснүүдийг нэг том саванд холиод хийчнэ. Тэгээд ооронж, лимооныхоо шүүсийг дээрээс нь үхтэл нь базаж шахаад бусад бүх амтлагчуудаа бас дотор нь шидээд шидээд орхично. За тэгээд сулхоон гал дээр 10 минут  поррх  гээ л үлдээнэ дээ. Тэгээ л хамаг юмнууды нь шүүж аваа л халуунаар нь сайхан бариултай зузаан шаазан аяганд хийгээ л цасан дунд уугаа зогсжаах нь байшүү дээ.

Жор2: За халуун вино:
250 гр ус
500 гр улаан вино
4 лиш цэцэг
1 годгор шанц
1  Нэг лимон
3 хоолны халбага элсэн чихэр
-Бүх амтлагчуудаа усандаа хийж 5  минут буцалгана. Дараа нь виногоо хийнэ. Виногоо хийгээд буцалгахгүй шүү! Бүх спиртлэг нь ууршаад шал хэрэггүй юм болно гэсүүг :D. Зүгээр сайхан халаана. Тэгээ л бас доторх юмнууды нь шүүж аваа л халуун саванд хийгээ л цас руу гаа үүрээд явах нь байшд. За гадаа сайхан сандал дээр суугаад уужээсэн ч сайхан эд шд мар мар гээл.
Дээр дурдсан сонин сонин юмнуудын зургийг орууллаа. Эхнийх нь мөнөөх шанц. Дараах нь лишийн цэцэг, 3 дахь нь задь. Эднийг сайн төнхөөд байвал нөгөө хуа-жу, да-лю энтэр гээд зараад байдгууд л нэг байх шиг байгаам даа явж явж. Мэдэх хүн байвал хэлээд өгөөсэээээй.

   
За ингээд та нартаа шинэ жилийн халуун мэндийг амтатхоол блогийнхноос хүргэж байнаа! Ирэх 2010 ондоо ажил үйлс бүх зүйлс чинь гэрлийн хурдаар бүтэх болтугай гэж ерөөе!
1. Julia_976 | 2009-12-29 22:20:39
cinnamon бх эхнийх нь.
2. blogtoihun | 2009-12-29 22:33:12
шамдаа майр хайлтай... энэ блогт чээн бөөр хайлтай...
3. Amuro | 2009-12-29 22:43:53
үүү истоо мангар их ажилгаатайм байнашд бид хэд тэр жилийн шинэ жилээр ворлд вайнаас вайн аваад халааж хэрэглэхийн гэсэн чинь дагалдуулаад дүрдэг цай шиг юм өгсөн дотор нь хийгээд халаачдаг гэхээр нь вайнаа том ус буцалгагчид хийгээд өнөөхөө дүржийгаал халаагаад хундагалаад өгөөдийсан, хүмүүс ч гоёийм байна гээл уугаадийсан, хэхэ залхуу хүнд бол амар л юм байлээ
4. Жиргээ | 2009-12-29 23:02:29
unshsan chen tolgoi ergechixlee, 99 munguniixiig avaad l butsalgaad uugaad bgaashd, odoo teed zaaval ingej dalai ej yavj yesun shidiin nogoo butsalgaj uux xereg bna uu
5. tagnai | 2009-12-29 23:24:55
Jirgee: UB-d ter 99 mongoniih chin baih uu?
Mei Amuro:Uumnuudii n olchuul harin amar baigaaz dee? Ter durdeg yum dotor chin ednuus baisan baih.
Blogtoihun: Ee goolgii, saihan bayarlalarai
Julia976: HArin ee hoo tegeed buh ner merii n medchmeer l baina shuu
6. delgeen | 2009-12-30 00:05:29
exnii 2-iig ni medexiin bna 3 daxi ni xarin yu yum boloo xi xi xi bayariin mendee
7. Баяраа | 2009-12-30 02:17:17
Ядаргаатай л юм найруулах гэж
8. Баяраа | 2009-12-30 02:18:10
Баярын мэнд шүү!
9. apabst | 2009-12-30 02:48:25
Zimt гэдэг нь англиар Cinnamon - эхний зураг дээрх нь.гэхдээ мах чанахад хэрэглэдэггүй л баймаар юм. Ихэвчлэн амттай зүйл хийхэд хэрэглэдэг ш тээ. Монгол орчуулга нь буруу байхаа. Дунд талын зураг дээрх нь германаар Nelken буюу англиар Dianthus гэдэг. Сүүлийн зураг буюу чиний орчуулснаар задь юм шиг байна германаар Muskat буюу англиар Nutmag гэдэг. Пунш-ийг маш олон янзаар хийж болноо.
10. Жиргээ | 2009-12-30 04:27:57
teed chinii ene zaasan chini bur unetei yum bishuu

ter zuun tald bgaan chi shuu, te...kkk
11. Tagnai (зочин) | 2009-12-30 05:57:51
Delgeen: Hihihi bayarlaloo
Bayaraa: yumnuud n l baival harin ch amar baigaan bishu. Niiluulee l halaagaa l boloo. Yalgah gesiin be chi! Zaza bayaryn mend Bayaraa!
Arabst: danke. Gehde mah chanahad heregledeg gedgiig bi battaya medne. Mash goyo boldog yum.
Jirgee: unetei hyamd n yah ve. uB hotoos ter 99 centiinh chin oldohgui biz de. Harin edgeer 2-hon zuiliig olood avchuul garyn dor hezee ch haluun vino uuj chadna shd... l geh geed bn. Gesnees yun zuun talynh bi mi ve?
12. Tagnai (зочин) | 2009-12-30 06:10:50
Huue neeree Arabstaa, ter minz gedeg jijig nogoon navchnuudtai urgamalyg mongoloor yuugdiin? Yadaj angliar?
13. Nini | 2009-12-30 08:41:10
Лиш задь хоёр чэн харин зөндөө байдым тэр мод л яахол?
За яадын элбэгээр нь улиасны мөчир шидчидиймоо
Задийг чэн ухаан алдаж унаж мунасан хүнд үнэрлүүлээд байдым ш д. Нээх гоё үнэртэй. Одоо гоё үнэр нь хэвээрээ боловуу. Нэгийг олж авий байз санасан дээрээ
14. Юки | 2009-12-30 12:59:27
хахаха, иж баахым хүүрнэчээ гарчиж

A HAPPY NEW YEAR

Хайртай хүнтэйгээ
Халуун винотойгоо
Шинэ оноо сайхан угтаарай манайхаа
15. Баяраа | 2009-12-30 13:04:10
Юки сайхан баярлаарай! хаапий нээв юуээр
16. Юки | 2009-12-30 14:20:26
БАЯРлалАА БАЯРАА
17. apabst | 2009-12-30 15:38:39
аан тийм үү...би энд мах чанахад хэрэглэдэгийг мэдэхгүй юм л даа. Азийн орнуудад магадгүй. Харин цай амттай зүйлд хэрэглэдгийг л мэднэ. Германаар Minze буюу англиар Mint эсвэл Spear mint шүү дээ. Монгол нэр нь ногоон гаа л гэх байх даа.
18. Hilde | 2009-12-30 16:08:54
Мах чанахад хэрэглээд байдаг амтлагчийг "anise" гэдэг, азийнхан ихэнхдээ хоолондоо хэрэглээд байдаг амтлагч. Халаасан дарсанд anise орохгүй, ерөнхийдөө бол nelken, zimt /эхний 2 зураг/ гол нь чухал. Миний мэдэж байгаагаар muskatnuss /сүүлийн зураг/ ордоггүй, энэ амтлагчыг ихэнхдээ хоолонд хэрэглэдэг. Харин kardamom /ginger-н төрөл/ гэсэн амтлагч бас хийж болно гэж сонсож байсан халуун дарсанд.
Аан тийн алклгольгүй пүүншийг дан жимсний жүүс гэлтгүй жимсний цайгаар бас хийчихэж болдог. Мөн спирт хэрэглэж болохоор насанд хүрсэнгүүд нь пүүншдээ рум дарс, ликёр, брэнди зэргээр бас амтлаж болно гэжуугаа. Бүгдэд баярын мэндээ
Наад хольцнуудаа бүгдийг уутлаад зарвал авна шөө Хэлээрэй. Сайхан баярлаарай!
20. cacharel | 2010-03-31 14:15:31
yooo yasss goyo haragdjiinaaa

shine onii mend

0 comments:

Post a Comment

Санал сэтгэгдлээ хуваалцаж байгаа та нартаа гялайлаа. Хариуг аль болох түргэн болгооноо. бичлэг хийсэн хүн нь өөрөө хариугаа болгоогоорой. Сайн болгооно шүү.

Хичээлийн хуваарь

Нэгтөдөр -Юки
Хоёртөдөр -Гамп
Гуравтөдөр -Хэн нэгний чөлөөт үзүүлвэр
Дөрөвтөдөр -Артгаа
Тавтөдөр -Цитрус

Журнаалын ирц

Монголика - товчилсон үгс

ж-жишээ нь

г.м -гэх мэт

о.е? -ойлгожийнүү ер нь?

э.м.б -энийг ч мэднэ виздээ

э.а.м.б.б -энийг арай мидкүүм биш биздээ

г.т.б.э? -гү тийм биздээ энчин?


з.м.м -за мэдкүэ мэдкү

Сургуулийн бистүүл